© 2023 Burgerpanel Rotterdam | Privacybeleid
BUURTBELEVING
Uit ons onderzoek ‘De aantrekkelijke stad´ bleek dat Rotterdammers trots zijn op hun stad. Maar over de eigen woonomgeving was 40 procent van de ondervraagden veel minder positief. Reden voor het Burgerpanel om in te zoomen op drie Rotterdamse wijken, namelijk Carnisse, Lombardijen en Oud-Mathenesse.
Ben je benieuw wat de uitkomsten per wijk zijn en wat de reactie van de gemeente was?
ZUSTERSTEDEN ROTTERDAM
Ja, u leest het goed, zustersteden. Wat zijn dat nou eigenlijk en hoeveel zustersteden heeft Rotterdam dan? Dat vroeg het Burgerpanel zich ook af en ging op onderzoek uit. Wat blijkt, Rotterdam heeft om precies te zijn 12 zustersteden, maar ook 14 partnersteden en ook nog eens 4 zusterhavens. Gezellig, maar wat is het doel van deze stedenbanden en heeft de Rotterdamse burger er ook wat aan? En mogen we dan ook nog even vragen wat het kost?
DE BOODSCHAPPENTAS
De vele plastic boodschappentassen die door onze stad worden gesjouwd, baarde wethouder Alexandra van Huffelen enige zorgen. Of we daar als Burgerpanel ons een keer over wilden buigen. Natuurlijk! De wereld van de plastic boodschappentas ziet er sinds januari 2016 gelukkig veel rooskleuriger uit dankzij de landelijke politiek, maar in 2015 adviseerde het Burgerpanel de gemeente om het grote aantal plastic tassen in onze stad te verminderen door als gemeente een milieuvriendelijke tas te ontwikkelen van bijvoorbeeld stevig jute. Als de tas eenmaal versleten is, kan hij voor andere doeleinden hergebruikt worden of hij kan op de composthoop.
ADVIES AANTREKKELIJKE STAD
Rotterdam. De stad van de architectuur. Manhattan aan de Maas. Mooiste stad van Europa in 2015. En ga zo nog maar even door. Rotterdam komt tegenwoordig op talloze (inter)nationale lijstjes voor. Iets waar we als Rotterdammer trost op mogen zijn. Maar zijn we dat ook? Wat vindt de gemiddelde Rotterdammer van zijn eigen stad? Tijd voor het Burgerpanel om de straat op te gaan en de Rotterdammer het hemd van het lijf te vragen. En wat blijkt? 80% van de ondervraagden geeft zijn of haar stad een dikke voldoende. Want trots dat zijn, maar we zouden ook geen Rotterdammer zijn als we niet nog een puntje van kritiek kunnen toevoegen. Zo is er in het centrum te weinig groen, betreuren we de sluiting van de vele buurthuizen en wijkgebouwen, zijn de aansluitingen van het OV niet altijd optimaal en maakt men zich bijvoorbeeld zorgen om leegstand van winkel- en kantoorpanden. Daarom ook het advies aan de gemeente om te blijven luisteren naar haar inwoners.
ADVIES STADSWINKELS
We maken allemaal wel een paar keer per jaar gebruik van de Stadswinkels. Hoe functioneren de stadswinkels? Het Burgerpanel ging undercover en bestuurde een aantal winkels en legde de feiten naast elkaar op tafel. Over het algemeen komen de winkels van de gemeente er goed vanaf. De wachttijden zijn acceptabel, de medewerkers vriendelijk, de ruimtes zijn schoon en voorzien van net meubilair en sommige winkels hebben een speelhoek. Mindere punten zijn de gehorigheid en soms beperkte mate van privacy. Ook het maken van een afspraak via de website is niet voor iedereen even duidelijk wat soms een lange wachttijd kan opleveren.
Datum van aanbieding: 4 maart 2015
ADVIES AFSLUITING MAASTUNNEL
Hoe kom je nu op en van Zuid zonder Maastunnel? Dan gaat het zeker druk worden op de Erasmusbrug en in de rest van de stad. Het Burgerpanel stelde aan de hand van de sluiting van de Boerengatbrug een aantal aandachtspunten en ideeën op. Behalve de alternatieve routes voor autoverkeer mogen we zeker de fietser en voetganger niet vergeten in dit verhaal.
Datum van aanbieding: 3 december 2014
ADVIES ZONNESTADION
Geloof het of niet maar voor dit advies werden we geïnspireerd door de Amsterdammers. De ArenA gaat namelijk met zijn zonnedak 200 gezinnen per jaar voorzien van stroom. Het Burgerpanel vindt dat een goed idee voor het nieuwe Feyenoordstadion en onderzocht hoe we het nog beter zou kunnen doen dan de Amsterdammers. Lees hier het advies en de reactie van de gemeente.
Datum van aanbieding: 4 juni 2014
HET KUNSTSTOF!! AFVALBELEID…
Rotterdam neemt kleine stapjes in het verbeteren van de afvalscheiding. Het scheiden van afval levert uiteindelijk een besparing op voor de verwerking van het afval. Dit zou de afvalstoffenheffing kunnen verlagen, maar wat schetst onze verbazing, de afvalstoffenheffing stijgt de afgelopen jaren alleen maar. Hoe dit komt, lees je in ons rapport.
Datum van aanbieding: 9 april 2014
PRODUCTIE FIETSPLEZIER
Wethouder Langenberg vroeg ons de knelpunten op de fietsroute van Noord naar Zuid (Schiekade, Coolsingel, Erasmusbrug) nader te bekijken. Om het verhaal compleet te maken, besloot het Burgerpanel om ook gelijk de fietsroute van Oost naar West mee te nemen in dit onderzoek.
Datum van aanbieding: 9 april 2014